Alla vill vi att de äldre ska få ett så bra åldrande som möjligt. Det är ofta hemtjänsten som står våra nära och kära till tjänst de sista åren i livet.

Hemtjänst kan i dag betyda många olika saker men i grunden handlar det om att människor här i Sverige har rätt att ha ett drägligt liv in i det sista. Det ska inte spela någon roll var i landet man bor.

Alla har rätt att få hjälp att sköta sin personliga hygien, att duscha och borsta tänderna och kamma håret. Att få i sig sina nödvändiga mediciner. Självklart måste också äldre människor här i landet få i sig mat. Hemtjänsten hjälper dels till med själva matlagningen men ska också ge stöd och hjälp till den som inte själv kan handla på egen hand.

Växande behov av hemtjänst

Sverige är ett land med högt välstånd. Det betyder också att människor här blir äldre och äldre, generellt kan man säga att befolkningen lever längre än vad tidigare generationer har gjort. Det är ett lyxproblem. Men samtidigt ett problem med frågor som måste lösas. Vi vill inte att våra äldre här i Sverige ska lida för att vi inte är tillräckligt bra på att ta hand om de äldsta i vårt samhälle.

Nu går den stora årskullen 40-talisterna på allvar in i ålderdomen. Många av dem är fortfarande pigga och kan sköta sitt eget hushåll, fritidsaktiviteter och till och med ta hand om sommarstugan själv. Men som bekant slår åldrandet mycket olika. Bland 40-talisterna går nu de äldsta steg för steg mot 80-års åldern. Det betyder att fler och fler här i Sverige behöver stöd och hjälp i sin vardag de närmsta åren.

Vanligt med stora avstånd

I storstäderna är det lättare att samordna resurserna och det gäller även på mindre orter. Det bästa för välmåendet är förstås om vuxna barn bor nära sina åldrande föräldrar. Men så ser det inte alls alltid ut. Det vet vi. Vuxna arbetsföra svenska medborgare måste ofta byta bostadsort för att ha ett arbete. När man väl bott ett tag på den nya orten kan man hinna skaffa familj och blir sen har familjen rotat sig i den nya staden och man blir kvar på den nya platsen. Kanske åtskilliga mil från sina gamla föräldrar.

Oavsett var i landet en äldre människa bor har man rätt att få hjälp och stöd för att klara sin dag. På landsbygden kan det vara svårt för hemtjänsten att hinna med med tanke på de stora avstånden. Men personalen gör så gott de kan. Om du själv funderar över om du kan få hjälp av hemtjänsten, eller du kanske är anhörig till någon som du tycker borde ha hjälp, då kan du i första hand ta kontakt med kommunen. På kommunen gör man en utredning för att se vem som har rätt till hemtjänst, sen är det kommunens egen hemtjänstpersonel eller ett hemtjänstföretag som hjälper till i vardagen.