Levande Landsbygd

Sverige är ett fantastiskt och vidsträckt land med otroliga naturresurser, drivna entreprenörer och en väl utbyggd IT-infrastruktur. Samtidigt händer samma sak i landet som i de flesta andra länder i världen just nu. Allt fler flyttar in till storstäderna, trots att det finns allt bättre möjligheter att driva ett företag på andra orter.

Till en del kan man säkert skylla det på ”avrustningen” av landsbygden. Fler och fler postkontor har stängts, mindre matbutiker och klädbutiker konkurreras ut av stormarknader och köpcentrum, bankkontoren blir färre och färre, skolor slås ihop, vårdcentraler får begränsade öppettider. Det är inte helt lätt att se varför man ska stanna kvar ute på ”vischan” när det mesta centraliseras.

Men det börjar sakta ändras igen. Fler och fler inser att stressen i storstaden inte är för dem. Bostadsbristen blir knappast mindre år för år utan snarare tvärt om. Det som byggs är inte bostäder som folk överlag har råd med utan snarare lyxiga prestigeprojekt för några få lyckligt lottade. Och även om det byggs bostäder som du har råd med kan du snabbt räkna ut att de knappast är prisvärda när du jämför med vad du får om du väljer att bo en bit utanför de största städerna.

Entreprenör på landsbygden

Den nya tidens arbete

Näthandel och distansarbete gör det lättare att starta nya företag som är mindre beroende av var du fysiskt sitter och detta är något som ett flertal unga entreprenörer har fattat och utnyttjar. Köp ett rejält hus med en ladugård där kontoret får plats så slipper du hyra ett dyrt kontor. Lång pendlingstid slipper du också.

Det finns dock en och annan utmaning i det som tidigare nämndes. Att bedriva e-handel när närmaste inlämningsställe för post ligger ett par mil bort ger inte bästa möjliga förutsättningar för att kunna skicka paket lika snabbt som större aktörer. På många platser är internettillgången inte den bästa, trots att staten har givit i uppdrag att bygga ut denna infrastruktur bättre. Åtminstone kan det vara relativt dyrt med internetuppkoppling med fri trafik på vissa ställen, och det är en nödvändighet för de flesta branscher idag.

Vi försöker dock att se det hela positivt. Med nya idéer och nya företag ute på landsbygden skapas även nytt behov av närliggande branscher. När fler flyttar ut till mindre byar kommer det att behövas en mataffär igen, eller så går man samman och skapar ett livsmedelskollektiv för att kunna handla storförpackningar till vettiga priser. Ju fler som bor på en plats desto lättare blir det att övertyga internetleverantörer att dra fram fiber till platsen.

Kaféer och restauranger får en chans att blomma upp när nya invånare och besökare flyttar ut. Även mindre butiker får chansen att slå upp portarna. Varför inte öppna upp en del av lagret i e-handeln direkt till kund? Det finns exempel på många företag ute i landet som huvudsakligen bedriver e-handel och postorder och samtidigt använder sitt lager som butikslokal för besökare.

Levande dalahäst

Turism på hemmaplan

Den lantliga turismen växer också stadigt år för år. Det är allt fler som inser att inte alla kan flyga till Thailand varje vinter om vi vill skydda jordens resurser. Det finns så mycket att upptäcka i vårt eget land och det som de flesta faktiskt behöver är lite lugn och ro. Det finns det gott om på hemmaplan. Och var annars i världen kan du gå rätt ut i skogen för att fritt plocka bär och svamp?

Starka regioner som exempelvis Åre har lyckats bygga upp en turismnäring som fungerar året runt med hjälp av sportaktiviteter som sträcker sig från skidåkning till forsränning, ridturer och klättring. Den möjligheten finns på fler platser i landet.

Med det växande intresset för riktig mat ges möjlighet för bönder att hitta nya vägar att marknadsföra sin mat, till exempel genom leverans direkt till kunder i närområdet eller genom att öppna gårdsbutik med visningsgård så att folk verkligen får se varifrån maten kommer.

Alla dessa exempel kan användas som en del av en hållbar utveckling, något som alla i Sverige behöver ta tag i idag för att vara förberedda på kommande förändringar i världen framöver. Vi tror på landsbygden och på att det är här de stora framstegen kommer att ske de närmaste åren!