Stormen Gudrun är det många som minns, även om det nu har gått 12 år sedan hon orsakade stor förstörelse i stora delar av södra Sverige. Många såg sin skogsmark förstöras på bara några timmar och det dröjde veckor och månader att komma tillbaka på banan. Många isolerades under långa perioder ute i sina bostäder, utan att kunna ta sig ut eller kommunicera med omvärlden.

Hur förberedd är du om en storm i stil med Gudrun skulle komma igen? Givetvis skulle stormen få ett annat namn, men effekterna riskerar att bli desamma.

Klimatförändringar ger extremt väder

Stormar och orkaner har alltid funnits, men vi kan räkna med att de blir fler och kraftigare under de kommande åren på grund av klimatförändringarna. På sistone har vi sett exempel på ett flertal stormar och orkaner såsom Harvey som nyligen slog in över Texas i USA och Irma som orsakade stor förstörelse över ett flertal karibiska öar och Florida.

Givetvis så är områdena kring Mexikanska golfen extra utsatta på grund av de vattenströmmar som redan existerar där, men vädret har blivit mer och mer extremt med tiden på grund av den globala uppvärmningen.

I Sverige är vi heller inte förskonade mot att det uppstår kraftiga stormar och vi kan räkna med att det över hela världen kommer att uppstå fler extrema stormar och oväder med kraftig nederbörd under de kommande åren. Det är helt enkelt en bieffekt av den globala uppvärmningen att det blir kraftigare svängningar.

Många är dåligt förberedda

Det som Gudrun och många andra stormar och extremväder har visat är att många är dåligt förberedda. Folk kastar sig i sista stund in till mataffären för att köpa upp det sista och tankar bilen full tills det inte finns någon bensin kvar på macken. Samhällsberedskapen har på senare år mer eller mindre avvecklats. Det finns inte längre några nationella livsmedelsreserver. Självklart är många kritiska till detta, men så länge det inte ändras måste man se till att skydda sig själv.

Att bygga upp ett litet lager med mat i form av torrvaror och konserver, ha några dunkar vatten i förrådet, värmeljus och tändstickor och/eller ficklampor för belysning samt batterier för att kunna driva en radio om elen slås ut är både enkelt och väldigt viktigt. Se till att ha mat för att klara dig en vecka eller två. Det tar inte upp särskilt mycket plats om du planerar smart.

Se alltid till att ha bensin i bilen för att kunna ge dig av minst 20 mil om du skulle behöva evakuera din bostad. Så är det lättare att sätta dig i säkerhet. Lyssna alltid till vad myndigheterna meddelar via radio och ge dig inte ut om det börjar bli för farligt.

Detta behövs efter en storm

Efter en storm behövs det givetvis hjälp till nödställda. Detta kan till exempel vara mat, vatten och någonstans att bo – ofta i form av lagerhallar eller tält – om många bostadshus är skadade efter stormen. Tyvärr har detta samhällsskydd blivit sämre i Sverige, så se till att hjälpa dina grannar om du kan. Om du vill ta aktiv del av förberedelsearbetet och dra ditt strå till stacken kan du engagera dig i hemvärnet. Där kan du även få bra utbildning så du vet hur du ska bete dig i olika katastrofsituationer.