Har du någon gång funderat på alla skyltar du möter varje dag? Skyltar i Uppsala och andra städer som fläker ut sina budskap inför alla som passerar dem.

Skyltar är något få människor tänker på speciellt ofta. De bara finns där. På busshållplatsen, i matbutiken, längs väggarna i tunnelbanan och utanför butiker. Vi ser dem, noterar deras budskap och fortsätter vidare i livet utan att ha blivit speciellt påverkade. Eller blir vi kanske mer påverkade än vi tror?

Helt omedvetet registrerar vi alla skyltar i Uppsala, Göteborg och andra städer. Vi värderar kanske inte alla budskap. De allra flesta noterar vi bara och sedan släpper vi taget kring vad skylten egentligen föreställde. Andra tar vi till oss. Minns och funderar över långt efter att vi passerat skylten och gått vidare.

Så får man sina skyltar att sticka ut

För att väcka uppmärksamhet med en skylt måste den vara spektakulär på något sätt. Denna effekt kan man uppnå på många vis. Ett sätt är att provocera. Med ett kaxigt eller provokativt budskap på skylten kan man få många människor att stanna upp för att ta sig en extra titt. En skylt som sticker ut hakan kan sedan bli ett samtalsämne på arbetsplatsen eller i hemmet.

Andra sätt att få till en reaktion är att sätta upp en väldigt vacker skylt. En skylt som människor inte kan låta bli att häpnas över. Prydd med ett motiv som åskådaren sedan bär med sig och inte vill släppa. Något som imponerar och skapar intresse.

Läs mer om skyltar på https://www.skyltaruppsala.se/.