Vem är det som blir klient till en offentlig försvarare? Vad är skillnaden mellan en försvarsadvokat och en offentlig försvarare? Här kommer alla svaren.

Den som tycker om att titta på polisserier på tv känner troligen till hur en häktad blir tilldelad en offentlig försvarare, om de inte har någon försvarsadvokat som de vill anlita. Och egentligen är det också så det går till, när någon blir häktad.

Är då en offentlig försvarare billigare eller enklare än en försvarsadvokat? Nej, inte egentligen. För alla försvarsadvokater kan anmäla sitt intresse till att få uppdrag som en offentlig försvarare. Även de som annars kan ses som mycket framgångsrika. Därför kan man få precis samma advokat om man väljer den själv som om rätten utser någon.

Offentlig försvarare till olika slags klienter

Arbetet som offentlig försvarare i Göteborg innebär att ingen dag är den andra lik. Man kan hamna på alla möjliga slags fall där en offentlig försvarare behövs. Och de klienter man får kan även de vara alla möjliga typer av människor. Det finns inte någon grupp som är förskonad när det handlar om risken att bli häktad eller att vara skyldig till ett grövre brott.

Vem man än är, och vad man än är anklagad för att ha gjort, så har man rätt till samma hjälp och stöd av en offentlig försvarare. Det handlar om att man ska veta att rätten dömer en till ett straff som är korrekt och att risken för att något ska gå fel ska vara nästintill omöjlig.