Att man 1991 beslutade i regeringen om att varje fastighets och byggnadsägare i Sverige på utsatt datum måste genomföra en OVK besiktning var en tydligt signal om vilken klass ventilationen i byggnader i Sverige höll och vilken vikt frågan har. OVK besiktning står i det här fallet för Obligatorisk Ventilations Kontroll och det man kan säga är att frågan gjort att inomhusmiljöer på våra jobb, i våra skolor och i våra hem blivit bättre – men att det fortfarande finns mycket att göra.

Många husägare har nämligen väldigt dåliga, gamla ventilationssystem installerade; något som inte enbart utgör en direkt fara för de som bor i huset utan också kostar väldigt, väldigt mycket pengar i onödan. Om vi börjar med det förstnämnda så finns en direkt koppling mellan astma, allergier, kroniska förkylningar och en undermålig ventilation. Vidare så kan en sådan även leda till problem med sömnen, koncentrationssvårigheter och allmän irritation. Samma sak gäller ute såväl som inne – vi behöver ren, frisk och fräsch luft för att må bra!

Gällande kostnaden så ska man veta att dagens ventilationssystem skiljer sig markant från förra generationens och att teknikerna gått framåt fruktansvärt mycket. Det krävs minimal skötsel, det krävs minimalt underhåll och driftkostnaden är väldig lägre. Exempelvis så kan man idag i ett hus i Stockholm installera ett ventilationssystem som känner av hur många som finns i huset och som anpassar sig efter detta. Rådet är alltså att man kontaktar en rörmokare för att se över- och installera ett nytt ventilationssystem – oavsett om man bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige.

Det tjänar både plånboken och familjen som bor i huset på i slutändan. Kostnaden för en installation är i sig heller inget att orda om, åtminstone inte om man ser till arbetet som en rörmokare gör och särskilt om man ser till Stockholm. Vi förklarar varför.

Rot-avdraget halverar kostnaden för en rörmokare

Att man i dagens Sverige kan använda sig av rot-avdraget vid olika projekt som rör ombyggnationer, renoveringar och tillbyggnader är en fördel som man verkligen ska använda sig av då det kommer till en rörmokare/byte av ventilation. Du kan således anlita en rörmokare och dra av upp till halva kostnaden för dennes arbete på din deklaration för att därefter få beloppet tillbaka på din skatt.

Rot-avdraget gäller över hela Sverige och huruvida man är berättigad att använda detta är något som enklast kollas upp på Skatteverkets hemsida. Gällande Stockholm så nämnde vi att ett byte av ventilationssystem där kan bli än billigare. Det som krävs för detta är att man kontaktar så många rörmokare som möjligt, tar in offerter för jobbet och därefter väljer den billigaste.