Ska man arbeta med stora byggen och därför behöver stora maskiner, kan det vara ett bra alternativ att hyra de stora maskinerna istället för att köpa dem. Det kostar nämligen en rejäl slant att köpa de stora maskinerna. Säg att du ska göra ett arbete som du får 200.000 kronor för. Ska du då köpa stor grävmaskin, kan det köpet gå på 100.000 kronor.

Det blir halva inkomsten. Sedan ska du betala skatt på 100.000 kronor, och du får som bäst 70.000 kronor i handen efter skatt. Skulle du i stället hyra en gravmaskin, säg för 50.000 kronor, då får du i slutändan 140.000 kronor i handen, det dubbla beloppet.

Äga stora maskiner lönar sig vid återkommande uppdrag

Det är klart att om du vet att du även kommer att behöva den stora grävmaskinen även efter att jobbet är slutfört, då lönar det sig att köpa de stora maskinerna. Men är det fråga om ett enstaka tillfälle som du kanske behöver en sådan stor maskin, är det ju ingen idé att bara ha en stor maskinpark, som står oanvänd i en depå.

Uthyraren tar hand om service

Om du istället hyr av en uthyrare, så tar uthyraren hand om maskinen, och tillhörande service som behövs av maskinen. Du slipper skaffa dig en stor depå där maskinen ska stå. Du slipper tänka på servicen. Den ska godkännas i besiktningar, du slipper betala skatt på den och andra avgifter. Dessutom slipper du tänka på att maskinen ska vara lönsam. En maskin som bara står stilla är mycket olönsam. Skulle du inte behöva maskinen, är det även svårt att sälja den då värdet snabbt sjunker på stora maskiner. Skulle du betala 100.000 för en grävmaskin, får du vara glad om du får halva priset efter ett år. Då lönar det sig i stället att hyra grävmaskinen. Här kan du läsa om en maskinuthyrning i Enköping: maskinuthyrningenköping.se.