Att det är svårt att vara egenföretagare i glesbygd vet nog de flesta som provat på. Hur svårt det är varierar förstås mellan branscher och beror också i stor utsträckning på om man har sin kundbas på nätet eller i samhället där man verkar. För den som till exempel sysslar med import och bedriver försäljning online kan det kanske vara en fördel att ha en billig hyra, medan det för den som bedriver en serviceverksamhet kan vara betydligt svårare att få in tillräckligt med uppdrag.

Ett typiskt exempel är städbranschen. En städfirma är beroende av löpande uppdrag, och särskilt i glesbygden är det ju oerhört viktigt att få kunder att återvända. För att få en sådan typ av verksamhet att fungera måste man vara beredd att ta uppdrag inom ett stort område. Man får också vara beredd på att det kan ta många år innan man lyckats etablera sig och bygga upp en kundkrets.

Inte så lätt som i Stockholm

I Stockholm har städfirmor som erbjuder till exempel hemstädning och flyttstädning oftast inga problem att skaffa uppdrag, och hur mycket man drar in på sin städfirma beror helt på hur mycket man orkar jobba och hur många anställda man har. Är man bara seriös och satsar på service, bra kvalitet och kommunikation så har man i regel inga problem att få så många jobb man vill.

På landsbygden är det naturligtvis inte lika lätt att få uppdrag. En anledning är uppenbar: det finns inte lika många människor på en så liten yta som i Stockholm. Men finns det fler anledningar till att det kan vara svårare att få städjobb i glesbygden än i storstaden?

Är det bara Stockholmare som tar hjälp med hemstädning?

Att ta hjälp med hemstädning är vanligt i Stockholm. Från att ha setts som ett överklassfenomen och något som vanligt folk inte har råd med, har allt fler människor, många av dem barnfamiljer, insett hur mycket tid man kan vinna på att ta hjälp med städningen någon gång i veckan. Tid är en bristvara för många i Stockholm, och genom att ta hjälp med städningen kan man få tid till fritidsaktiviteter, träning, eller att bara umgås.

I glesbygden då, är alla som bor på landet harmoniska människor med gränslöst med tid över för att damma och feja? Nja, riktigt så idylliskt är det förstås inte. Det finns många människor på landet som känner att de har svårt att hinna med vardagsbestyren. Ofta har man långa restider till och från jobb och skola, och ganska lite tid att sköta hushållssysslorna när man väl kommer hem. Det finns definitivt en marknad för hemstädning på många håll i Sverige, inte bara i storstadsområdena. Det gäller bara att man är beredd att åka lite längre för att besöka kunderna.

Abonnemang på hemstädning ger stadiga inkomster

Det bästa sättet att få affärerna flytande är att få kunderna att skriva upp sig för löpande abonnemang på städtjänster. Det gäller både när man erbjuder kontorsstädning för företag och för hemstädning åt privatpersoner. Ett abonnemang för hemstädning innebär att kunden betalar en månadsavgift och att du kommer hem till kunden och städar utifrån ett överenskommet intervall, till exempel en gång i veckan. På så kan du knyta fasta kunder till dig och varje månad veta att du har tillräckligt med uppdrag för att gå med vinst.