I Dalarna är det i stort sett omöjligt att se sig mätt på naturen, med vackra skogar, natursköna miljöer vid Siljans strand och alla vackra faluröda hus med vackra tak. Under sommarblomningen behöver man inte göra så mycket mer än att kliva ut genom dörren för att få en upplevelse.

Men man kan ju faktiskt behöva lite kultur också, och vad dyker upp på näthinnan när man tänker på klassisk konst i Dalarna. Carl Larsson förstås! Ett besök på Carl Larsson-gården i Sundborn utanför Falun är en självklarhet. Här bodde den världsberömde konstnären med frun Karin och barnen. I dag är Sundborn ett av världens mest kända konstnärshem och ett besök med guidad visning.

Visningar året runt

Visningarna på vackra Sundborn är öppna året om och tar en knapp timme. En intensiv upplevelse blir det, där man får lära sig mer om konstnärsparets liv, kärlek, konst och händelserika och intensiva liv. Det finns mycket att hämta på denna vackra gård.

Carl Larsson blev Sveriges mest uppburna konstnärer under det tidiga 1900-talet, men hans liv var verkligen ingen dans på rosor. En fattig uppväxt i Gamla Stan i Stockholm skapade ett revanschbegär och ett driv som gjorde att han lärde sig behärska alla genrer: karikatyrer, historiska illustrationer och monumentalmålningar av storslagen karaktär. Men det var ändå akvarellerna från Sundborn som blev populärast och en symbol för svensk familjelycka.

carl-larssongarden-sundborn-exterior

Men den bilden var inte helt sann: Larsson plågades genom hela livet av starka tvivel och grubblerier, som är svåra att se spår av i de charmiga familjeidyllerna. Det tog också många långa år, med hårt slit och ett evigt pendlande mellan Stockholm och konstens världshuvudstad Paris, innan han fick sitt breda genombrott som konstnär. Även hans sista år som uppburen konstnär i Dalarna, då han hade uppdrag för bland annat kungahuset, var långt ifrån enkla.

Karin Larsson låg bakom det mesta

Karin Larsson är förstås inte att förglömma, hon hade en – minst – lika viktig roll för det vackra och kulturellt storslagna Sundborn. Hon visade tidigt konstnärliga anlag och utbildade sig på olika konstskolor runt om Europa innan hon träffade Carl. Gården i Sundborn var faktiskt Karins fars födelsehem.

Där fortsatte hon, trots att hon hade huvudansvaret för de åtta barnen, med sitt konstnärskap. Många av de textilier, möbler och kläder som finns på Sundborn idag är Karins skapelser. Hon fungerade dessutom som ett säkert bollplank och kritiker åt maken i hans konstnärskap.

Det finns mycket fantastisk kultur att uppleva för de vuxna, men barnen då? De små brukar inte alltid tycka att ett konstmuseum är höjdpunkten på en sommar. Men du har goda chanser att slippa gnäll om kissnödighet, lekland och trötta ben. Det finns roliga saker att göra för barnen i Sundborn.

På sommaren anordnas speciella barnvisningar, där barnen som genom ett trollslag tas bakåt i tiden på en skojig tur. Många spännande upptäckter väntar för de små. Dessutom finns det en skaparverkstad i trädgården, där barnen får pröva att måla med penslar, färger och ett staffli – precis som Carl och Karin Larsson.