Få, om ens några hus kan mäta sig med ett hus byggt av en riktig timmerstomme. Inte konstigt att vi nu ser att timmer också användas vid nyproduktion. Timmerhusen har många fördelar. Förutom att de ger genuina bostäder och passar till andra byggnader så är de också konstruerade likt ett pussel.

I ett timmerhus kan man lätt ersätta en pusselbit med en annan, om en helt går sönder eller delvis behöver lagas. Få hus är lika flexibla som ett timmerhus i det avseendet.
Det finns alltså stor anledning att försöka bevara ett gammalt timmerhus. Det är inte bara en fin byggnad som kan ge god komfort, det är också svensk byggnadskultur i de där timmerstockarna. Tänk att varje skarv på varje stock har huggits ut för hand för att passa ihop. Nu snackar vi fint hantverk!

Gamla hus bär gamla tak

Många timmerhus har i dag så pass många år på nacken att taken behöver bytas ut. Timmer har använts så länge att det inte ens fanns plåttak att lägga på dem i början. Men sedan plåttaken började användas utbrett på lador, ladugårdar och andra uthus har också många timrade längor och lador försetts med tak av plåt. Det ska vi vara glada över. Annars hade nämligen många gamla timmerhus ruttnat upp vid det här laget.

Taket är som bekant viktigt för att ett hus ska hålla länge. Det finns all anledning att kolla taket på ett gammalt timmerhus. Även om plåtarna på ditt tak inte ser skadade ut och även om det är ett uthus kan materialet under vara gammalt och dåligt. Plåten kan till exempel dölja ett gammalt undertak av hyvlat spån som har många decenniers slitage i bagaget.
Hyvlad spån är som namnet antyder tunna hyvlade träskivor som man förr la omlott för att få ett tätt undertak. Att lägga spåntak är ett hantverk i sig, det gälde att inte slarva utan lägga varje liten skiva över den andra så att vattnet skulle rinna av ordentligt, likt en vattendroppe på en fågeldräkt. Alla som lagt spåntak genom åren har inte varit lika skickliga, därför har en hel del timmerhus undermåliga undertak som bör bytas eller i alla fall repareras för att hålla timmerbyggnaden under intakt i många år till.

Takbyte under väderskydd

Att byta tak är ett omfattande arbete. Men det underlättas oerhört mycket av ett skyddande väderskydd. Alltså ett tak över taket.

Ett sådant väderskydd gör att du, eller andra som du anlitar för takbytet, kan arbeta ostört oavsett väder och vind. Du är inte beroende av vädret för att kunna lägga tid på takbytet eller renoveringen. Dessutom behöver du inte oroa dig för vad som ska hända med själva byggnaden och sakerna i byggnaden under tiden som takbytet eller renoveringen utförs. Huset och lösöret kan stå kvar ohotat när du skyddar inredningen med ett väderskydd.

Skydd i alla väder

Väderskydd finns i dag i många olika storlekar och modeller. Det går att anpassa efter dina egna behov. Det finns till exempel väderskydd på hjul som du kan rulla av och på huset ifall du eller dina medhjälpare har stort behov av dagsljuset för att kunna jobba.

Har du behov av ett mycket tåligt tak som ska sitta uppe länge under en mer omfattande renovering så går det också att hyra eller köpa i dag. Du som skaffar ett väderskydd kommer tjäna in pengarna på väderskyddet genom att du helt kan styra hur lång tid arbetet ska ta. Inga timmar går bort på grund av dåligt väder.

Väderskydd hjälper helt enkelt både dig, din plånbok och framför allt timmerhuset så att det kan få leva vidare i många år till.