Letar du efter något nytt att hitta på nu när det troligtvis inte blir någon utlandssemester i år? Det finns mängder av härliga utomhusaktiviteter som man kan ägna sig åt, från vandring till paddling, tälta i skogen, upptäcka gamla kulturminnen och mycket mer. Fågelskådning är en av våra favoriter som vi gärna tipsar om, och även om du är inbiten fågelskådare så har vi ett tips som du kanske inte känner till sedan tidigare – så läs vidare!

Fågelskådning från norr till söder

Att skåda fåglar kan du göra från nordligaste norr och Treriksröset ner till Smygehuk. Tack vare att Sverige är ett så långsträckt land med mångsidig natur så blir också flora och fauna väldigt varierade. Det gör vårt land till ett fantastiskt val om man är nyfiken på att uppleva nya sorters djur och natur.

Vad man tycker bäst om är mest en smakfråga. Vissa älskar att hänga på kalfjället medan andra ser magi i att skåda ut över en våtmark eller havets klippor i jakt på nya fågelarter. Med tiden brukar man dock bli nyfiken på nya platser för att se arter som man inte har stött på förut.

Här kommer ett särskilt tips för dig som är nyfiken på fågelskådning i Skåne. Det finns många vackra platser i detta landskap i syd, men här kommer ett insidertips som det inte är alla som känner till.

Bjärehalvön har mycket att bjuda på

Vi föreslår att du tar en tur till Bjärehalvön om du ännu inte har varit där. Här finns det fantastiska möjligheter att se fågelarter som inte hittas på någon annan plats och landskapet vid havet är helt fantastiskt vackert bara i sig själv.

Bland fågelarterna så är det förstås sjöfåglar som dominerar och tack vare att den södra västkusten har anslutning till Atlanten så hittas även fåglar som annars är förknippade med det havet. Till exempel så kan du få syn på de pingvinliknande Alkorna. Liror och Stormsvalor är fåglar som lättast upptäcks när det blåser lite kraftigare och Havssulor kan du ha turen att få syn på om du är på plats vid rätt tid på året. De befinner sig nämligen bara nära land när de häckar, men då samlas de också i stora skaror.

Området kring naturreservatet Hovs Hallar bjuder på unik natur och även unika fågelupplevelser. Här var det till exempel första gången som man någonsin skådade en Albatross i Sverige. Har du tur så kanske du får möjlighet att se en du också.

Förutom att det finns utmärkta förutsättningar för fågelskådning så bjuder Bjärehalvön även på mycket trevligt i form av mat, dryck och boende. Det finns till exempel ett hotell beläget precis vid Hovs Hallar som är den perfekta utgångspunkten för fågelskådning. Sov i de härliga rummen, ät en god frukost och ge dig ut direkt i naturen för att skåda fåglar hela dagen. Du kan köpa med dig en lunchpåse eller ta en paus i restaurangen när du blir hungrig.

Skånes unika landskap bjuder på mer

Skånes landskap skiljer sig rätt stort från andra landsändar. De stora, öppna fälten och det flacka till lätt kuperade landskapet gör att många arter som annars mest hittas i centraleuropa även går att se hos oss. Du måste alltså inte ligga på en vindpinad klippa vid havet för att se något unikt utan en cykelsemester eller vandring längs Skåneleden är andra utmärkta förslag för dig som vill uppleva allt vad Skåne har att erbjuda. I den skyddade naturen är det lätt att få syn på många nya fåglar och verkligen kunna uppleva naturen nära inpå.

Tack vare det sydliga läget så är säsongen även lång. Här kan man utan problem övernatta i tält redan från maj månad och en bra bit in i september utan att behöva ta med sig extra varm sovsäck och fårskinnsfällar.

Fågelskådning – mindfulness i naturen

Många associerar fågelskådning med 70-talets miljörörelse och skäggiga gröna-vågare med Kånkenryggsäckar, men vi skulle vilja påstå att det är något som kan passa även den moderna, stressade storstadsbon. Att bara sitta ner och titta ut över landskapet eller sakta skanna nejden med hjälp av en kikare kan få den mest stressade att varva ner. Att vara stilla, lyssna på naturens ljud och uppleva dofter och färger är något som läker oss och får oss att hitta ny energi till vardagens stress.

Geocaching och Pokemon Go är aktiviteter som har varit väldigt populära de senaste åren, lite som moderna former av skattjakt för både barn och vuxna. Man kan se på fågelskådning lite på samma sätt. Det blir lite av en sport att upptäcka nya fågelarter som man aldrig har sett förut. Riktigt inbitna fågelskådare tävlar i att vara den första som upptäcker vissa fågelarter om våren och det finns till och med en klubb vid namn “Club 300” där medlemmarna ska kunna dokumentera att de har sett minst 300 olika fågelarter. Kanske är det du som blir medlem härnäst. Gå gärna med i en lokal fågelskådarförening så kan du få hjälp med att lära dig arta fåglar och det finns förstås även många bra grupper i sociala medier där du kan få tips.

Fågelskådning är även en utmärkt hobby för dig som har en liten budget. Du behöver egentligen inte mer än dig själv, kläder för att vara ute i skog och mark, kanske en kikare och en mobil eller fågelbok för att kolla vilka fåglar det är du ser. Självklart kan man bygga ut utrustningen med tiden och då handlar det främst om att skaffa sig mer avancerad kikaroptik som gör att man kan se fåglar i detalj även på långt avstånd, eller en mer avancerad digitalkamera för att dokumentera sina fynd.